Synowie i córki!
Siekajcie ogórki
selery i pory,
marchew, pomidory
w drobniusieńką kratkę
zrobimy sałatkę.”
Z myślą o jarzynowych witaminach - dwie pracownie: turystyczna i rekasacyjna połączyły siły, by zrobić wspólnie pyszną sałatkę warzywną. Najpierw zrobiliśmy trening ekonomiczny, czyli poszliśmy do sklepu , by kupić wszystkie produkty potrzebne do zrobienia sałatki. Umyliśmy ręce, każdy dostał deskę, nożyk i tak przystąpiliśmy do krojenia. Samodzielnie kroiliśmy i przyrządzaliśmy sałatkę warzywną przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem.Podczas robienia sałatki nauczyliśmy się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem. Na koniec gotową sałatkę nałożyliśmy na talerze urządzając prawdziwą ucztę!