Instruktor Magdalena Kilkowska
Instruktor Tomasz Franczak
Głównym celem pracy w pracowni gospodarstwa domowego jest wykształcenie praktycznych umiejętności kulinarnych niezbędnych w życiu codziennym i zawodowym. Uczestnicy doskonalą takie czynności jak: mycie warzyw i owoców, obieranie, krojenie, tarkowanie, smarowanie itp. Rozwijają umiejętności gotowania, pieczenia i smażenia. W naszej nowej pracowni korzystają z nowoczesnego sprzętu AGD, a pani instruktor uczy jak bezpiecznie go obsługiwać. Poznają podstawy savoir-vivre. Uczestnicy nabywają tu i rozwijają umiejętność gotowania, pieczenia, estetycznego podawania posiłków oraz nakrywania do stołu. Duży nacisk kładziemy na przestrzeganie zasad higieny osobistej na stanowisku pracy podczas przygotowywania posiłku i w trakcie posiłku. U naszych podopiecznych staramy się rozwijać umiejętności estetycznego podawania i przygotowywania poczęstunku. Pracownia przygotowuje poczęstunki przy okazji świąt i różnych uroczystości warsztatowych. Uczestnicy biorą udział w planowaniu niezbędnych zakupów, wraz z instruktorem kupują potrzebne produkty.
Zajęcia w pracowni gospodarstwa domowego mają pozytywny wpływ na samopoczucie, wzmacniają wiarę we własne możliwości oraz uczą zaradności i odpowiedzialności.