Instruktor Magdalena Kilkowska
Instruktor Tomasz Franczak
Głównym celem pracowni jest nauka praktycznych umiejętności związanych z prowadzeniem własnego gospodarstwa domowego oraz praktycznych umiejętności kulinarnych, niezbędnych w życiu codziennym.
Uczestnicy trenują samodzielne planowanie i dokonywanie zakupów produktów spożywczych, zwracając szczególną uwagę na gramatury oraz terminy przydatności do spożycia.
Codzienne zajęcia umożliwiają uczestnikom doskonalenie umiejętności takich jak mycie i obróbka warzyw, owoców, mięs i wędlin – obieranie, krojenie, szatkowanie, tarkowanie przy pomocy podstawowych narzędzi oraz nowoczesnych urządzeń AGD takich jak blendery, szatkownice, roboty planetarne czy krajalnice. W trakcie treningów zwracana jest uczestnikom szczególna uwaga na zachowanie odpowiedniej higieny oraz bezpieczeństwa w trakcie pracy poprzez odpowiednie planowanie i kolejność czynności w danym miejscu pracy.
W trakcie treningów kulinarnych uczestnicy uczą się samodzielnie przygotowywać proste potrawy takie jak np. jajecznica, jajka sadzone, tosty francuskie, twaróg z dodatkami, parówki, sznycel drobiowy i frytki z ziemniaków z piekarnika, warzywa z patelni, oraz przy pomocy instruktora trenują umiejętności gotowania, smażenia i pieczenia. Równie dużą uwagę przykładamy do odpowiedniego podawania przygotowanych potraw, estetyki oraz podstawowych zasad savoir vivre’u w trakcie spożywania posiłków.
Kolejnym ważnym punktem jest nauka przygotowywania prostych przetworów z warzyw i owoców takich jak passata pomidorowa, dżemy owocowe, kapusta kiszona czy ogórki kiszone. Uczestnicy trenują odpowiednie czynności w zadanej kolejności oraz poznają tajniki i zasady domowej konserwacji żywności.
Nasza pracownia często bierze udział w przygotowywaniu bufetów z poczęstunkami przy okazji różnorakich imprez i uroczystości organizowanych ma terenie WTZ takich jak Boże Narodzenie, Wielkanoc, okolicznościowe dyskoteki i grille na świeżym powietrzu, wizyty zaprzyjaźnionych gości z innych WTZ lub w ramach programu Erasmus itp.
Zajęcia w pracowni zapewniają uczestnikom dużą różnorodność nauki, wzmacniają wiarę we własne możliwości, uczą zaradności i samodzielności w prowadzeniu gospodarstwa domowego oraz mają niezmiernie duży wpływ na pozytywne samopoczucie wielu uczestników WTZ zgodnie ze staropolskim przysłowiem – przez żołądek do serca.